Svētku trifle
Patīk
0 0


Klasifikācijas tagi

Satur olas, Satur laktozi, Vidēja, vairāk nekā 40 min., Satur riekstus, Satur glutēnu, Deserti

Svētku trifle

4 porcijas
Vairāk nekā 40 min.
Vidēja

 

Pievienot

Sastāvdaļas

  • 1 burciņa
    ābolu biezenis
  • 0.5 paciņa
    piparkūkas
  • vārītajam krēmam:
  • 1 pāksts
    vaniļas pāksts
  • 375 ml
    piens
  • 250 ml
    saldais krējums
  • 6 gab
    olu dzeltenumu
  • 100 gr
    demeraras cukurs
  • 20 g
    kukurūzas ciete
  • 20 g
    smalkie kviešu milti
  • biskvītam:
  • 4 gab
    olas
  • 4 ēd.k.
    demeraras cukurs
  • 4 ēd.k.
    kviešu milti
  • 1 tējk.
    vaniļas cukurs
  • dzērvenēm:
  • 400 g
    dzērvenes
  • 150 gr
    kumkvats
  • 4 ēd.k.
    demeraras cukurs
  • 1 gab.
    apelsīns (sula)
  • karamelizētiem pekanriekstiem:
  • 100 g
    pekanrieksti
  • 2 gab.
      kumkvats (sagriezts plānās šķēlēs)
  • 0.5 gab.
    apelsīns (miziņas)
  • 3 ēdamk.
    demeraras cukurs
 

Pamācība

Gatavo vārīto krēmu. Pārgriez uz pusēm vaniļas pāksti, izņem sēkliņas un liec tās katlā. Pielej pienu, saldo krējumu un pievieno arī iztīrīto vaniļas pāksti. Uzvāri, līdz šķidrums uzmet pirmo burbuli, un nogriez liesmu. Kad tas izdarīts, bļodā liec olu dzeltenumus, cukuru, kukurūzas cieti, miltus un ar putojamo slotiņu samaisi. Putojot lēnām lej klāt 1/4 uzkarsētā piena. Kad tas iemaisīts, lēnām maisot, pārlej atpakaļ katlā maisījumu no bļodas. Vaniļas pāksti atstāj katlā.

Liec katlu uz mazas liesmas un, aktīvi maisot, karsē 1–2 minūtes, līdz krēms kļūst arvien biezāks. Tam vajadzētu būt tik biezam, ka, paņemot ar karoti, tas stingri turas uz karotes. Vari maisīt ar koka karoti, bet man labāk patīk ar putojamo slotiņu. Kad krēms gatavs, uzreiz pārlej to tīrā bļodā un pārklāj ar pārtikas plēvi, uzliekot to tieši uz krēma, nevis bļodas malām. Liec ledusskapī vai ledusauksta ūdens peldē atdzesēties, līdz tas pilnībā atdziest. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izklāj ar cepamo papīru kūkas formu 23 cm diametrā.

Gatavo biskvītu. Bļodā saputo olas ar cukuru apmēram 8 minūtes, līdz izveidojas gaisīgas putas. Pievieno miltus, kanēli, vaniļu un ar mazāku putotāja ātrumu iejauc tos masā. Lej formā un liec krāsnī cepties uz 20 minūtēm, līdz, iedurot biskvītā ar kociņu, pie tā nepielīp mīkla. Kad biskvīts gatavs, izņem no krāsns, atdzesē formā 15 minūtes un tad pārliec uz restes, līdz tas pilnībā atdziest. Pārgriez uz pusēm un izgriez tik lielus apļus, cik liels ir trauks, kurā gatavosi kārtojumu.

Tiklīdz biskvīts izņemts no krāsns, bļodā sajauc pekanriekstus ar pārējām tiem paredzētajām sastāvdaļām un liec pannā, tos izlīdzinot tā, lai rieksti tomēr ir tuvu cits pie cita. Liec krāsnī cepties uz 10 minūtēm, līdz veidojas karamele un rieksti kļūst zeltaini. Izņem ārā, pārliec šķīvī un atdzesē.

Katlā liec dzērvenes un pārējās tām paredzētās sastāvdaļas un vāri apmēram 15 minūtes, līdz daļa dzērveņu sāk izšķīst, bet daļa vēl ir veselas. Lai ir tāda pa pusei bieza mērces putra. Noņem no liesmas un atdzesē pilnībā.

Lielā traukā ar caurspīdīgām malām (var arī mazos trauciņos) kārto desertu. Liec traukā visas sastāvdaļas kārtās: pusi dzērveņu, 1/3 krēma, biskvītu, ābolu biezeni, krēmu, piparkūkas, atlikušās dzērvenes, krēmu un dekorē ar karamelizētiem riekstiem. Pasniedz uzreiz vai pēc dažām stundām.

 

Līdzīgas receptes